SECM و یا همان کمیسیون بورس و اوراق بهادار میانمار است که تحت عنوان نهاد نظارتی کشور میانمار فعالیت میکند. در طی فعالیتهای سازمان SECM شرایط بازار مالی این کشور بهتر شده و هرگونه بینظمی مالی که در واحدهای مالی رخ میداد کاهش یافته و از نقض قوانین توانسته است جلوگیری کند.
این سازمان بنا به عملکردهای مطلوبی که داشته، توانسته رگوله سطح ۵ را برای خودش کسب کند و در منطقه اعتبار بالایی به دست آورد.
مشخصات رگوله SECM | توضیحات |
---|---|
نام کامل | Securities and Exchange Commission of Myanmar |
مخفف | SECM |
کشور | میانمار |
وظیفه اصلی | نظارت بر بازار بورس و اوراق بهادار میانمار |
اهداف | ایجاد بازار مالی شفاف، عادلانه و کارآمد، محافظت از حقوق سرمایهگذاران، جذب سرمایهگذاری خارجی |
خدمات | ثبت شرکتها، نظارت بر معاملات، اجرای قوانین و مقررات بازار سرمایه |
سطح اعتبار | سطح 5 (بالاترین سطح) |
محدودیت | خدمات این نهاد شامل ایرانیان نمیشود. |
درباره SECM
کمیسیون بورس و اوراق بهادار میانمار در بیست و چهارم فوریه سال ۲۰۱۵ در این کشور تاسیس شد. این سازمان تلاش میکرد تا برای اولین بار بورس اوراق بهادار در میانمار را افتتاح کند. در نتیجه با تلاشهای پی در پی که اعضای این سازمان داشتند، در ۹ دسامبر سال ۲۰۱۵ بورس اوراق بهادار یانگون افتتاح شد.
این شرکت به عنوان اولین شرکت عمومی سرمایهگذاری در میانمار توانست معاملات سهام را ظرف دو ماه بعد از افتتاح بورس به اجرا درآورد.
اهمیت SECM
- باعث توسعه بازار سرمایه میانمار می شود.
- یک محیط امن و قابل اعتماد برای سرمایه گذاری ایجاد می کند.
- به فعالیت بازار و حقوق سرمایه گذاران نظارت دارد.
خدمات SECM شامل ایرانیان نمی شود.
ماموریت SECM
سازمان SECM ماموریت یافت تا بتواند در بازار اوراق بهادار شرایط منصفانه ایجاد کرده و آن را حفظ کند. همچنین شرایط مالی امن و نقد شوندگی برای کاربران فراهم آورده است. این سازمان ماموریت دارد تا از سرمایهگذاران حمایت کند و اقتصاد ملی این کشور را به سطح بالای ارتقا دهد.
چشم انداز SECM
چشم انداز SECM به این است که بتواند بازار اوراق بهادار میانمار را به صورت پویا درآورده و قوانین منصفانه و استانداردهای خاصی را برای آن تعیین کنند. در واقع مهمترین چشم انداز این موسسه همگام کردن بازار اوراق بهادار میانمار با جهان بوده و میخواهد همچنان آن را توسعه دهد.
تشکیل کمیسیون
در سیزدهم ژوئیه سال ۲۰۱۳ برای به وجود آوردن بازار سرمایه سیستماتیک در میانمار تصمیم گرفتند قانون بورس اوراق بهادار میانمار را تصویب کنند. این قانون در حمایت از حقوق سرمایهگذاران فعالیت میکند و در این زمینه یک سری قوانین و مقررات برای فعالان بازار مثل شرکتهای اوراق بهادار، بورس اوراق بهادار و شرکتهای عمومی تنظیم نموده است.
کمیسیون بورس و اوراق بهادار میانمار از سوی دولت اتحادیهای تشکیل میدهد. این اتحادیه دارای ۷ عضو است که هر کدام از آنها یک سری وظایفی را بر عهده دارند.
وظایف کمیسیون
- زمانی که موسسه و یا یک نهاد مالی درخواست صدور مجوز برای تجارت اوراق بهادار را میدهد، این سازمان میتواند در ابتدا بررسیهای دقیق را انجام داده و سپس تصمیم به صدور مجوز و یا امتناع از صدور مجوز بگیرد.
- زمانی که دارنده مجوز هرگونه وظایف، شرایط و ضوابط را نقض کند، میتواند مجوزی که صادر کرده را لغو کند.
- این سازمان، اختیار دارد که مجوزهای مشروط به یک محدوده زمانی را به حالت تعلیق درآورد.
- شرکتهایی که قصد درخواست تمدید مجوز را دارند، بعد از بررسیهای دقیقی که توسط این سازمان انجام میگیرد، میتوانند مجوز خود را مجدداً تمدید کنند.
- در ازای صدور مجوز و یا یک سری جریمههایی که بر طبق قوانین صورت گرفته، هزینههای دریافت میکند.
- شرکت هایی که درخواست تاسیس بورس اوراق بهادار را دارند، میتوانند درخواست صدور مجوز کنند. نهادهای مربوطه میتوانند مجوز را برای آنها صادر کرده و یا از صدور آن امتناع کنند.
وظایف SECM
سازمان SECM یک سری اختیارات و وظایفی دارد که در ادامه بحث به چند مورد از مهمترین آنها اشاره کردهایم.
اجرای قطعنامه های کمیسیون
زمانی که هر موسسه، شخص و یا شرکتی از مقررات مربوطه تخلفی انجام داد، کمیسیون وظیفه دارد با تصمیم گیریهایی که در مورد آن انجام میدهد، مطابق با دستورالعملها، بخشنامهها و رویههایی که صادر شده از کمیسیون هستند، عملکردهای مناسبی را پیش رو بگیرند.
پذیرش هزینه های پرداخت شده طبق قانون
طبق قانون یک سری هزینههایی از جانب نهادهای تحت نظارت به این کمیسیونها پرداخت میشود و کمیسیون SECM وظیفه دارد این هزینهها را مطابق با رویههای صادر شده دریافت کند.
مدیریت
بخش اداری کمیسیون یک سری مسئولیتهایی در ارتباط با مدیریت امور بر عهده دارد. بخش مدیریت به ۵ بخش دیگر تقسیم میشود تا بتواند وظایف خود را با دقت و هماهنگی بیشتری انجام دهد.
بخش هماهنگی
بخش هماهنگی در ارتباط با امور اداری فعالیت میکند و با سایر بخشها ارتباط زیادی دارد. بخش هماهنگی مسئول تنظیم و سازماندهی جلسات بوده و یک سری قوانین و مقررات برای اداره و تعامل با عموم مردم تنظیم میکند.
بخش مدیریت منابع انسانی
این بخش وظیفه دارد برای استخدام و یا برنامهریزی برای آموزش کارکنان اقدامات لازم را انجام دهد. هم چنین تخصیص نقشها و مسئولیتها تنظیم حقوق کارکنان، کمک به اجرای روند کار و انتصاب اعضای کمیسیون بر عهده این بخش قرار میگیرد.
بخش امور مالی و رفاه کارکنان
این بخش وظیفه دارد تا سیاستهای مالی دولت را به اجرا درآورد. این بخش بودجهای که به کمیسیون اختصاص یافته را تنظیم کرده، هزینهها را تخصیص داده و برای نیاز به تجهیزات اداری و مدیریت املاک متعلق به دفتر اقدامات لازم را انجام دهد.
بخش امور مالی و رفاه کارکنان نیز در زمینه خدمات بهداشتی و درمانی کارکنان و دریافت هزینههای مجوز اقدامات لازم را انجام میدهد.
بخش اطلاعات و فناوری
این بخش با استفاده از سیستمهای فناوری اطلاعات میتواند اطلاعات و دادههای لازم را ذخیره کرده و با بخشهای مربوطه برای توسعه دادن سیستم فناوری اطلاعات اقدامات لازم را انجام دهد.
بخش حسابرسی داخلی
بخش حسابرسی داخلی وظیفه دارد که ممیزیهای داخلی را به طور منظم انجام داده و منطبق با عملکرد سازمان کارها را به پیش ببرد. بخش حسابرسی داخلی با ممیزی خارجی همکاری داشته و میتواند اسناد را ارائه دهد.
نتیجه گیری
رگوله SECM به عنوان کمیسیون بورس و اوراق بهادار میانمار عملکرد بخشهای مختلف را تحت نظارت و بررسی خودش قرار میدهد. این سازمان توانسته اعتبار بالایی به دست آورده و رگلاتوری سطح ۵ را دریافت کند. متاسفانه خدمات رگوله SECM شامل ایرانیان نمیشود.
سوالات متداول
SECM مخفف چیست؟
کمیسیون بورس و اوراق بهادار میانمار
هدف اصلی SECM چیست؟
SECM چه وظایفی دارد؟
SECM چه وظایفی دارد؟
ثبت شرکتها، نظارت بر معاملات